Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 118/2003 (ΦΕΚ 102, τεύχος Α΄), ανήκει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών που εδρεύει στην Κόρινθο και άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ως αποστολή:

  • Να καλλιεργεί και να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες στους τομείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής με την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα
  • Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία
  • Να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος
    • Να προάγει την επιστήμη και την έρευνα ιδιαίτερα στους τομείς της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., της εμβάθυνσης των δομών του κοινωνικού κράτους, της πρόληψης και της ασφάλειας σε συνδυασμό με την κοινωνική ανάπτυξη, της συνεχούς εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και του σχεδιασμού νέων κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών και θεσμών.
  • Διευθυντής του Π.Μ.Σ. είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Βενιέρης:
     Βιογραφικό

Προπτυχιακές Σπουδές

libraryΤο τμήμα συνδυάζει δυο κρίσιμα πεδία πολιτικής μιας σύγχρονης αναπτυγμένης Πολιτείας, αυτά της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής πολιτικής, σε ενιαίο πρόγραμμα σπουδών με δύο κατευθύνσεις. Η διεπιστημονική προσέγγιση, η σφαιρική αντίληψη της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η κατανόηση της μεταβολής και η σύζευξη θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής αποτελούν συστατικά της φυσιογνωμίας του Τμήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μαθήματα νέων τεχνολογιών, μεθοδολογίας έρευνας, επικοινωνίας, ιστορίας, οικονομικών και δικαίου.
Στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η θεωρητική, θεσμική και οικονομική ανάλυση του κοινωνικού κράτους, η διοίκηση και αξιολόγηση των φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, η πολιτική απασχόλησης, η πολιτική υγείας, οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια, η μετανάστευση, η κοινωνική οικονομία κ.ά. Το στοιχείο της ανάλυσης της διεθνούς εμπειρίας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατεύθυνσης σε όλα τα παραπάνω πεδία, τα οποία προσεγγίζονται και μέσω της συγκριτικής ανάλυσης πολιτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών.

Στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής η διδασκαλία επικεντρώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού, καθώς και στην διά βίου εκπαίδευση. Δίνεται έμφαση στον διεθνή προσανατολισμό και στη σφαιρική αντίληψη με μαθήματα που αφορούν το πεδίο της εκπαιδευτικής πολιτικής από το επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής της σε υπερεθνικούς φορείς (Ε.Ε., ΟΟΣΑ, UNESCO) μέχρι το επίπεδο των επιμέρους εκπαιδευτικών θεσμών (τυπικής, μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης). Αναλύονται επίσης το ιστορικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών θεωριών και τα σύγχρονα ρεύματα της παιδαγωγικής θεωρίας και των επιστημών της εκπαίδευσης.

PENTAX ImageΤο Πρόγραμμα Σπουδών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή Διάσταση των σπουδών προσεγγίζοντας την κοινωνική πολιτική και την εκπαιδευτική πολιτική σε συσχέτιση με τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές που διαμορφώνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται και η μέγιστη δυνατή εμπλοκή και η πλέον ενεργή συμμετοχή του Τμήματος σε συναφείς δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να συμμετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φοιτητών του Τμήματος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας. Στη λογική αυτή ακριβώς εντάσσεται και η ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από τους φοιτητές.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών με ξεχωριστά μαθήματα στο Πρόγραμμα Σπουδών, φροντιστήρια και δυο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια πληροφορικής.

Το Τμήμα διαθέτει εγκαταστάσεις με:

    • άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας (διαδραστικοί πίνακες, σύνδεση στο διαδίκτυο),
    • δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • οργανωμένη βιβλιοθήκη που στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμο και δύο διοικητικούς υπαλλήλους) με περίπου 10.000 τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ελληνική ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη. Προσφέρεται πρόσβαση εξ αποστάσεως στον κατάλογο της βιβλιοθήκης και στη βάση δεδομένων Heal-Link που περιλαμβάνει εκατοντάδες διεθνή επιστημονικά περιοδικά όλων των σημαντικών διεθνών εκδοτικών οίκων, ενώ όλες οι λειτουργίες αναζήτησης και εντοπισμού τεκμηρίων και υλικών έχουν πλήρως αυτοματοποιηθεί. Τέλος, το υλικό της βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται διαρκώς με παραγγελίες νέων τίτλων, με δωρεές από ιδιώτες και προσφορές μελών ΔΕΠ.

Εκδήλωση με θέμα: Δημοκρατία, Εκπαίδευση και Ιδιότητα του πολίτη

Η κατεύθυνση Πολιτικές για τη Μετανάστευση, τις διακρίσεις και την ιδιότητα του πολίτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Κοινωνική Πολιτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  διαδικτυακά την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020, ώρα 17.00 με θέμα: Δημοκρατία, Εκπαίδευση και Ιδιότητα του πολίτη Ομιλητές:Dr Michalis Kakos, Carnegie School of Education, Leeds Beckett UniversityO ρόλος της κοινωνικής […]

Διαδικτυακή διάλεξη Καθηγητή Η. Μόσιαλου για την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της (22.04.2020)

Tο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΤΚΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2020 διαδικτυακή εκδήλωση προκειμένου να συζητηθούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι μεγάλες και πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ομιλητής, ο διακεκριμένος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος. Η θεματολογία της διάλεξης περιέλαβε […]

Επίτιμος διδάκτορας :      Δημήτριος Τσάτσος
Επίτιμος διδάκτορας :     Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Επίτιμος διδάκτορας :     Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς
Ομότιμος καθηγητής:     Διονύσης Κλάδης

student_survey4Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής παράγει κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι σε θέση να καλλιεργεί και να προάγει τις κοινωνικές επιστήμες, και ιδιαίτερα τα πεδία της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς επίσης και να σχεδιάζει, να εποπτεύει, να υλοποιεί και να αξιολογεί παρεμβάσεις συναφείς προς αυτά τα διεπιστημονικά πεδία. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος διαθέτουν τα επιστημονικά εφόδιακαι τις γνώσεις για να απασχολούνται επαγγελματικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε μια σειρά φορέων του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στον λεγόμενο τρίτο τομέα ή σε ιδιωτικούς φορείς, ως εξής:

    • Ως επιστημονικά ή/και διοικητικά στελέχη σε φορείς που εποπτεύουν, σχεδιάζουν, υλοποιούν και αξιολογούν κοινωνική πολιτική σε πεδία, όπως υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια, απασχόληση, μεταναστευτική πολιτική, αντεγκληματική πολιτική, σωφρονιστική, κ.ά.
    • Ως επιστημονικά ή/και διοικητικά στελέχη σε Ιδρύματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης, καθώς και σε φορείς που εποπτεύουν, σχεδιάζουν, υλοποιούν και αξιολογούν εκπαιδευτική πολιτική, είτε αυτή αφορά στον κεντρικό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, είτε ανά εκπαιδευτική βαθμίδα.
    • Ως σχεδιαστές και εφαρμοστές προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής σε ειδικούς φορείς(του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα) κατάρτισης και εφαρμογής επιμέρους προγραμμάτων που εστιάζουν σε κοινωνικές παρεμβάσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, κοινωνικά αποκλεισμένους, ανέργους κ.λπ.) και στην επανένταξη ατόμων (νοσοκομεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης κ.λπ.).
    • Ως σχεδιαστές επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές εκπαιδευτικών σε ζητήματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού και διοίκησης και εκπαιδευτικής αξιολόγησης.
    • Ως σχεδιαστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης σε φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, σε φορείς άτυπων ή μη τυπικών μορφών εκπαίδευσης ή σε φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
    • Ως σχεδιαστές και εφαρμοστές πρόσθετου και εναλλακτικού εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού υλικού (έντυπου, ψηφιακού ή οπτικο-ακουστικού) για τις ανάγκες τόσο των τυπικών όσο και των άτυπων και μη-τυπικών μορφών εκπαίδευσης, με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις της γνώσης ή/και για κοινωνικά προβλήματα.
    • Ως ερευνητές, σε δημόσιους (π.χ. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) ή ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτικά γραφεία μελετών).
  • Ως μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφόσον αποκτήσουν τα πρόσθετα προσόντα που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.