Το Πρόγραμμα Σπουδών τα πρώτα δύο χρόνια είναι κοινό για όλους τους/τις φοιτητές/τριες και διακρίνεται για τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα. Προσφέρονται υποχρεωτικά μαθήματα κορμού που καλύπτουν επιστημονικές περιοχές όπως η Πολιτική Επιστήμη, η Κοινωνιολογία, η Οικονομική Επιστήμη, το Δίκαιο, η Ιστορία και τα εισαγωγικά μαθήματα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στόχος του Προγράμματος Σπουδών κατά τα δύο πρώτα χρόνια είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες τη σύνδεση και τη συμπληρωματικότητα των δύο πεδίων που θεραπεύει το Τμήμα, να αναπτύξουν βασικές γνώσεις και στα δύο πεδία καθώς και ικανότητες ανάλυσης και σύνθεσης εννοιών. Οι φοιτητές/τριες εισάγονται στην επιστημονική έρευνα με μαθήματα που αφορούν την ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία και τη στατιστική ανάλυση. Αναπτύσσουν ικανότητες χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών με μαθήματα και φροντιστήρια που παραδίδονται στα δύο εργαστήρια Πληροφορικής του Τμήματος.

Στο τρίτο έτος το Πρόγραμμα Σπουδών χωρίζεται σε δύο Κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: α) Κοινωνικής Πολιτικής και β) Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στους τίτλους σπουδών των φοιτητών/τριών με έτος εισαγωγής 2016-2017 και μετά αναγράφεται η Κατεύθυνση που έχουν επιλέξει, στοιχείο που ενισχύει τόσο τη διακριτότητα του Τμήματος και του πτυχίου του όσο και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του. Τα μαθήματα Κατεύθυνσης έχουν στόχο την εμβάθυνση και την ανάπτυξη ειδικότερων επιστημονικών γνώσεων, καθώς και την απόκτηση ερευνητικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων στη συγκεκριμένη Κατεύθυνση.

Στην Κατεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά κατ΄ επιλογήν μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η θεωρητική, ιστορική, θεσμική και οικονομική ανάλυση του κοινωνικού κράτους, η οργάνωση, διοίκηση και αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η πολιτική απασχόλησης, οι εργασιακές σχέσεις, η πολιτική υγείας, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μεταναστευτική πολιτική, η αντεγκληματική πολιτική, η κοινωνική οικονομία κ.ά.

Στην Κατεύθυνση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά κατ΄ επιλογήν μαθήματα που αναλύουν την Εκπαιδευτική Πολιτική σε όλα τα επίπεδα της τυπικής εκπαίδευσης και των σύγχρονων μορφών εκπαίδευσης (διά βίου, ενηλίκων, εξ αποστάσεως, ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευση και κατάρτιση, άτυπες μορφές), τη διασύνδεσή της με το θεσμικό πλαίσιο και με τις δημόσιες πολιτικές σε άλλους τομείς, την ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού, το ιστορικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο των εκπαιδευτικών θεωριών καθώς και τα σύγχρονα ρεύματα της παιδαγωγικής θεωρίας και των επιστημών της εκπαίδευσης.

Η ανάλυση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς εμπειρίας και η συσχέτιση των εθνικών κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών με αντίστοιχες πολιτικές και ρυθμίσεις σε υπερεθνικό επίπεδο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος Σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές/τριες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την διεθνή βιβλιογραφία ενώ, παράλληλα, επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή εμπλοκή τους σε συναφείς δράσεις και ερευνητικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο Τμήμα. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η κινητικότητα των φοιτητών/τριών για σπουδές σε συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μέσω του Εrasmus+. Το Πρόγραμμα Αγγλικής Γλώσσας του Τμήματος υποστηρίζει το Τμήμα και τους/τις φοιτητές/τριες στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναπτύσσεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών και αποτελείται από δύο κύκλους, διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων ο καθένας. Ο πρώτος κύκλος σπουδών είναι κοινός για όλους τους/τις φοιτητές/τριες. Στον κύκλο αυτό διδάσκονται μαθήματα που σχετίζονται και με τις δύο Κατευθύνσεις. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών περιλαμβάνει τα Υποχρεωτικά Κατ΄ Επιλογήν Μαθήματα. Οι φοιτητές/τριες επιλέγουν Κατεύθυνση στις αρχές του Ε΄ εξαμήνου σπουδών.

Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών συγκροτούνται σε τρεις ζώνες: 

Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα Βασικά Υποχρεωτικά Μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν συνολικά σε εκατόν τέσσερις (104) πιστωτικές μονάδες ECTS [στο τρέχον πρόγραμμα αντιστοιχούν σε είκοσι δύο (22) μαθήματα].

Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει τις δύο Κατευθύνσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν Υποχρεωτικά Κατ΄ Επιλογήν Μαθήματα, που αντιστοιχούν σε εξήντα οκτώ (68) πιστωτικές μονάδες ECTS για την κάθε Κατεύθυνση [στο τρέχον πρόγραμμα αντιστοιχούν σε δέκα τρία (13) μαθήματα].

Η τρίτη ζώνη τέλος, περιλαμβάνει τα Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής, εκ των οποίων οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να συμπληρώσουν 30 ECTS. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να επιλέξουν ως Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής και οποιαδήποτε Υποχρεωτικά Κατ΄ Επιλογήν Μαθήματα της άλλης Κατεύθυνσης (την οποία δεν θα έχουν επιλέξει ως υποχρεωτική).

Τα Βασικά Υποχρεωτικά Μαθήματα και τα Υποχρεωτικά Κατ’ Επιλογήν Μαθήματα (δηλαδή τα μαθήματα της πρώτης και της δεύτερης ζώνης) είναι μαθήματα τα οποία όλοι οι φοιτητές/τριες του Τμήματος υποχρεούνται να δηλώσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς προκειμένου να πάρουν πτυχίο. Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις ο/η φοιτητής/τρια δεν μπορεί να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο.

Τα Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (δηλαδή τα μαθήματα της τρίτης ζώνης) δίνουν στους/στις φοιτητές/τριες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αντικείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στα ατομικά τους ενδιαφέροντα. Σε περίπτωση αποτυχίας σε ένα μάθημα ελεύθερης επιλογής, οι φοιτητές/τριες μπορούν, εάν το επιθυμούν, σε επόμενο εξάμηνο να το αντικαταστήσουν με άλλο μάθημα της τρίτης ζώνης.

Εκτός των παραπάνω τριών ζωνών μαθημάτων, στο Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνονται επίσης και οι εξής υποχρεωτικές για τους/τις φοιτητές/τριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

  • Βελτίωση των γνώσεων του/της φοιτητή/τριας στην αγγλική γλώσσα μέσω του Προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα Υποχρεωτικά μαθήματα, το κάθε ένα εκ των οποίων είναι προαπαιτούμενο του επόμενου. Τα μαθήματα προσφέρονται κατά τα 4 πρώτα εξάμηνα σπουδών και αντιστοιχούν σε οκτώ (8) πιστωτικές μονάδες ECTS. Αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας θα βρείτε στον σχετικό Κανονισμό.
  • Εκπόνηση Σχεδίου Έρευνας / Πρακτική Άσκηση (ΣΕΠΑ), στο 8ο εξάμηνο σπουδών, που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες ECTS.
  • Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας, η οποία πραγματοποιείται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών (8ο) και αντιστοιχεί σε δέκα (10) πιστωτικές μονάδες ECTS συνολικά. Η Διπλωματική Εργασία είναι προαιρετική για τους/τις φοιτητές/τριες και μπορεί να αναληφθεί από φοιτητές/τριες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (λεπτομέρειες στον Κανονισμό Σπουδών). Εναλλακτικά, οι φοιτητές/τριες επιλέγουν μαθήματα της τρίτης ζώνης με άθροισμα 10 ECTS.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των φοιτητών/τριών για τη λήψη του πτυχίου αντιστοιχεί σε διακόσιες σαράντα (240) πιστωτικές μονάδες ECTS, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν για τα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών διάρκειας τεσσάρων ετών του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος Σπουδών και τις διαδικασίες που προβλέπονται για την εφαρμογή του, παρέχονται στον Κανονισμό Σπουδών του Τμήματος.

Το Τμήμα επιδιώκει συστηματικά τη στενότερη σύνδεση του Προγράμματος Σπουδών με συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες και την αγορά εργασίας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων του. Στην κατεύθυνση αυτή το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα που σχετίζονται με οριζόντιες δεξιότητες, την οργάνωση και διοίκηση, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών καθώς και την επιχειρηματικότητα. Η ένταξη στην αγορά εργασίας καλλιεργείται και μέσω της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ (Placement). Επιπρόσθετα, οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα και ενθαρρύνονται να εκπονήσουν Πτυχιακή Εργασία κατά το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους, η οποία αντιστοιχεί σε 10 ECTS.


Κατεβάστε τον πλήρη Οδηγό Σπουδών για το ακ. έτος 2023-24


 

Ενημερωμένο: Ιουνίου