Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι 4ετούς διάρκειας και οδηγεί στη λήψη πτυχίου, το οποίο αναγράφει την ειδίκευση της Κατεύθυνσης Επιλογής.
Κατεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν ως:
-
Ερευνητές σε φορείς διεξαγωγής κοινωνικών ερευνών (ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψης κ.λπ.).
-
Στελέχη δημόσιων οργανισμών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στους τομείς ευθύνης που αφορούν στην Κοινωνική Πολιτική (συντάξεις, υγεία, πρόνοια, ισότητα των φύλων, μετανάστευση, προστασία ευάλωτων ομάδων κ.ά.).
-
Στελέχη διαχείρισης και υλοποίησης προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. που αφορούν το πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής.
-
Εκπαιδευτικοί των κοινωνικών επιστημών - ΠΕ78 (ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ, 20/18-4-2022 και ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ, 4/20-2-2023).
-
Επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς ευθύνης της Κοινωνικής Πολιτικής.
-
Επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.
-
Επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, των οποίων η δράση αφορά σε πεδία της κοινωνικής πολιτικής.
Κατεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν ως:
-
Ως εκπαιδευτές ενηλίκων (με απευθείας πιστοποίηση της εκπαιδευτικής τους επάρκειας με βάση το άρθρο 67 του Ν. 4386/2016).
-
Ως διοικητικά στελέχη σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης (π.χ. ΥΠΕΠΘ, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΙΕΠ, ιδιωτική εκπαίδευση) και της δια βίου μάθησης (ΚΔΒΜ, Κολλέγια, ΙΕΚ κ.λπ.)
-
Ως εκπαιδευτικοί κοινωνικών επιστημών ΠΕ78 (ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ, 20/18-4-2022 και ΦΕΚ Τεύχος ΑΣΕΠ, 4/20-2-2023)
-
Ως στελέχη διαχείρισης και υλοποίησης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. που αφορούν το πεδίο της Εκπαίδευσης, της Νεολαίας, της Κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης.
-
Ως επιστημονικά και διοικητικά στελέχη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς:
-
Της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (τμήματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού επιχειρήσεων και τραπεζών, Ιδιωτικά ΙΕΚ, Ιδιωτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης –ΚΔΒΜ).
-
Της πιστοποίησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών και προσόντων (μια σειρά ιδιωτικών φορέων παρέχουν υπηρεσίες πιστοποίησης εκπαιδευτικών υπηρεσιών κατά το πρότυπο ISO, αλλά και πιστοποίησης προσόντων κυρίως στην πληροφορική αλλά και στις ξένες γλώσσες).
-
Της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, Ιδιωτικά Κολλέγια, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης-ΚΔΑΠ, Ιδιωτικά σχολεία).
-
Του e-learning (εταιρείες ανάπτυξης προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης, εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού, υπηρεσιών εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εκπαίδευσης κ.λπ.).
-
Της συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού (study and career counseling) (εταιρείες παροχής συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού)
-
Της παραγωγής συμβατικού και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (εκδοτικοί οίκοι με έντονη δραστηριότητα στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ή/και εταιρείες παραγωγής ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών παιχνιδιών).
-
Της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (π.χ. Μορφωτικά Ιδρύματα Τραπεζών, Προγράμματα Εκπαίδευσης από ιδρύματα εταιρειών όπως το Ίδρυμα Vodafone, η Αττική Οδός, τα ΕΛΠΕ, το OTE Academy, κ.λπ.).
-
Της δημιουργικής απασχόλησης στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου (εταιρείες παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνδεδεμένων με δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου όπως ο τουρισμός, η δημιουργική απασχόληση, ο εκπαιδευτικός ή εν γένει ο θεματικός τουρισμός, τα Μουσεία, κ.λπ.).
-
-
Ως ερευνητές σε φορείς διεξαγωγής εκπαιδευτικών και κοινωνικών ερευνών (ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψης, κ.λπ.).
-
Ως στελέχη οργανισμών ΟΤΑ που αφορούν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες στους πολίτες.